poniedziałek, 11 października 2010

Witamy w porady babuni

Porady babuni - jest to blog zawierający informacje, rady, porady a zarazem ciekawostki z życia codziennego. Każdy znajdzie coś dla siebie, czy to prostego czy bardziej złożonego. Mam nadzieję, że większość z tych informacji przyda się i zostanie użytych przy rozwiązywaniu domowych problemów. Żadna dziedzina nie zostanie ominięta, a czasami będzie umieszczane podsumowanie miesiąca. Życzę miłej lektury i testowania....

Zaczniemy od prostych porad kulinarnych, przypuszczam, że większość znawców tej dziedziny posiada poniższą wiedzę.
  1. Miód  - dodany do gorącej herbaty traci swoje właściwości zdrowotne - przyjmujemy że powyżej 60 stopni
  2. Cebula - aby nie płakać przy krojeniu wystarczy wsadzić do zamrażalnika na kilka minut ( nie za długo)
  3.  Makaron - aby przy gotowaniu się nie posklejał wystarczy dodać do wody odrobinę oleju.
  4. Pieczeń , mięso - jeżeli chcemy aby była bardziej soczysta, należy przed pieczeniem sparzyć wrzątkiem.
  5. Cytryna - przed wyciśnięciem włóż ją na 5 minut do gorącej wody, rezultat łatwiej wyciśniesz
  6. Ciasto drożdżowe - do ciasta używamy kefiru zamiast mleka
  7. Warzywa - dla lepszego smaku gotujących warzywa dodajemy odrobinę cukru
  8. Ciasto - aby ciasto nie opadło nie otwieraj piekarnika na początku pieczenia
  9. Pierogi - do gotujących pierogów zawsze dodaj łyżkę oleju, wtedy się nie sklejają
  10. Naleśniki - aby podczas smażenia naleśniki nie przywierały do patelni, do ciasta dodać troszkę oleju

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz