wtorek, 12 października 2010

Porady kulinarne cd.

Na szybko dzisiaj jeszcze kilka prostych informacji z dziedziny kulinarnej
  1.  Ryby - aby stracić przykry posmak ryby ( a raczej mułu ) należy rybę wcześniej skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 1h
  2.  Chleb - gdy zostaje nam dużo chleba, wkładamy go do zamrażalnika. Po wyjęciu i odmrożeniu jest jak przed zamrożeniem - świeży.
  3. Jajka - gdy chcemy sprawdzić czy jajko jest świeże. Wrzucamy je do osolonej wody, jeśli opadnie na dno znaczy świeże, jeśli utonie to nieświeże.  
  4. Parówki  - po ugotowaniu przelejmy zimna wodą ,osłonki zejdą bez trudu.
  5. Buraki - po ugotowaniu należy zalać zimno wodą - łatwo się obiera.
  6. Zupa - aby śmietana się nie zważyła,mieszamy ją w kubku z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dopiero wlewamy do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz